MaPo Tofu på nötfärs
        
          Mapo tofu är en traditionell maträtt i Sichuanprovisen i traditionella kinesiska köket. Rätten passar utmärkt med både vår fläsk-, kyckling-, lamm och nötfärs. Rätten är inte bara en het rätt, men ger ändå en angenäm hetta från Sichuanpepparen.
         
        
        
        
          Du behöver
- 500 g 
nötfärs
 - 1 pkt 
tofu (pressad, finns att köpa i asisatiska affärer)
 - 2 msk 
bönsås med Chili (finns att köpa i asisatiska affärer)
 - 1 msk 
ingefära (riven)
 - 3 st 
vitlöksklyftor (hackad)
 - 1 st 
färsk röd chili (hackad)
 - 2 msk 
soya (kikkoman)
 - 1 tsk 
sichuanpeppar (finns att köpa i asisatiska affärer)
 - 3 dl 
buljong
 Peppar & salt
- 1 msk 
Socker
 
- 1 tsk 
Seasamolja
 Rapsolja till stekning
Till redning- 1 msk 
Majsstärkelse
 Vatten
TillbehörSalladslök
Ris
Koriander
         
        
          Gör så här
          
- Tärna tofun i små kuber och pocherar den i saltvatten i ca. 20 sekunder. Häll av vattnet och lägg dem i en sil så att vätskan rinner av.
 - Hetta upp en stor stek- eller wokpanna, häll ned sichuanpeppar och rosta i någon minut. Häll sedan upp pepparn i en mortel och mortla finkornigt.
 - Häll i olja i pannan och fräs riven vitlök, röd chili, riven ingefära, bönsås, sesamolja och soja. Tillsätt färs, finfördela och stek till färdigt. 
 - Tillsätt buljong och koka på låg värme en stund. Rör om. Under tiden, koka ris enligt instruktioner på förpackningen.
 - Häll över socker, sichuanpepparn och vänd Tofu-bitarna försiktigt ner i pannan. Koka i ca 10–15 minuter. Blanda sedan ut majsstärkelse i lite vatten och blanda i pannan. Låt koka några minuter tills önskad konsistens.
 - Servera med kokt ris och toppa med hackad salladslök och koriander.
 - TIPS! Att pochera Tofu hjälpar till att få bort viss lukt och de faller inte sönder under tillagningen. Sichuanpepparen måste stekas för att få fram den rätta hettan i pepparen.